Touw voor je vismagneet

Één van de belangrijkste onderdelen voor magneetvissen is een goed stuk touw. Eigenlijk is goed touw net zo belangrijk als de magneet zelf. Met slecht touw bestaat de kans dat het touw snel in de knoop raakt of sterker nog het je magneet doet verliezen, dat wil je niet!! Let daarom goed op, er zijn namelijk veel touwsoorten te verkrijgen. Zo kunnen touwen gemaakt zijn van verschillende materialen maar ook anders verweven zijn.

Welk touwsoort voor mijn vismagneet?

Een touw kan in twee verschillende uitvoeringen geleverd worden en dit geldt voor zowel de natuurlijke als de kunstvezeltouwen: 1 gevlochten 2 geslagen

Het beste touw dat voor magneetvissen gebruikt kan worden is gevlochten touw. Gevlochten touw is namelijk zeer sterk, het sterkste gevlochten touw is 16-koppig. Kijk altijd naar de kern/binnenkant van het touw of dat gevlochten is. Er bestaan vlechtconstructies waarbij de kern van het touw parallel is met daaromheen gevlochten touw. Ga met dit touw nooit vissen!! Bij lichte slijtage van de buitenkant zal het touw snel breken omdat de buitenkant alleen stevig is en binnenin niet. Touw wat zich parallel bevind is zeer slap in vergelijking met gevlochten touw. Hoe kun je dit touw herkennen? Vaak zijn deze touwen goedkoop en worden gratis bij magneet meegeleverd. Wanneer je het touw doorknipt of snijd kun je kijken of het binnenste van het touw gevlochten is of niet. Kies dus altijd gevlochten touw.

gevlochtentouw

Geslagen touw heeft het nadeel dat het tijdens het magneetvissen snel in de knoop draait, vaak betreft dit goedkopere touwen. Elk magneetvisser die hier mee vist verlangt naar een ander touw. Het touw schuurt, is stug en heeft een lagere breekkracht dan gevlochten touw. In de afbeeldingen zijn geslagen touwen weergegeven zie afbeeldingen.

31

Hoeveel meter moet het touw zijn?

Neem altijd touw van 20 meter. Dit lijkt lang maar als je van een brug gaat vissen heb je deze lengte nodig. De grootste ergernis met magneetvissen is dat je verder wilt gooien maar het touw hiervoor niet lang genoeg is.

dom

Wat is de ideale dikte voor mijn magneet?

8mm touw dikte is ideaal voor magneetvissen met een magneet tussen de 150 en 450kg. Het past door het oog van de magneet en het heeft een breekkracht van rond de 1500kg, zo ben je er zeker van dat dit touw niet zal knappen tijdens het vissen.  Daarnaast ligt deze dikte goed in de hand met het uitgooien en binnen halen van je magneet. Dun touw snijd namelijk bij het binnen halen en uitgooien. 10mm touw wordt aangeraden bij hogere trekkrachten vismagneten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *